Geleceğin Sağlıkçıları Afetlere Hazır
Türkiye’nin her bölgesinden sağlık bilimleri öğrencilerinin katılabileceği “Geleceğin Sağlıkçıları Afetlere Hazır” projesi başlıyor!
Bir sağlık öğrencisi olarak afet öncesinde olacaklara hazır mısın, peki afet sonrasında?
Afet anında kriz yönetimine ne kadar hakimsin?
Afet sonrası psikososyal destek nasıl olmalı?
İklim değişikliği ve küresel ısınma afetleri nasıl tetikler?
gibi daha pekçok konu başlığını merak ediyorsan; literatür okumaları ve uzmanlar tarafından verilecek olan online eğitimlerin olduğu programımıza ve tatbikatları içeren kampımıza seni bekliyoruz!
Proje Hakkında
Geleceğin Sağlıkçıları Afetlere Hazır projesi ile birlikte, Sağlık Bilimleri öğrencilerinin sosyal etki becerilerinin harekete geçirilmesi ve çeşitli eğitimlerle kişisel ve psikososyal anlamda güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Böylece uluslararası alanda akranlarıyla rekabet edebilecek seviyede bireyler olarak kendi potansiyellerini tam anlamıyla gerçekleştirebilecekleri imkân ve zemini oluşturmak amaçlanmaktadır. Proje dahilinde alınan eğitimler sonrasında ilgili gençlerin temel afet eğitimleri alarak afet gönüllüsü olma yolunda ilerlemeleri beklenmektedir. Böylece afet alanında eğitimler verilecek temel düzeyde bilgi birikimine sahip olmaları sağlanacak ve bu alanda uzmanlaşmaları için yol gösterici olunacaktır.
Proje kapsamında Türkiye’nin 7 bölgesinden seçilecek olan gençler ile literatür okumaları yapılacak ve onlara çeşitli online seminerler verilecektir. Zoom programı üzerinden online olarak verilecek 2 günlük ‘Afetlerde Sağlık Hizmeti’ eğitimleri Sağlık Bakanlığı UMKE, AFAD ve Kızılay eğitimcileri tarafından gerçekleştirilecektir; temel afet eğitim programının yanısıra, Heybeliada’da düzenlenecek olan kamp ile birlikte uygulamalı olarak tatbikatla da afet durumuna hazırlık tecrübe edilmiş olacaktır. Böylece toplumsal farkındalık artacak, doğa kampı yaparak doğaya olan saygı ve duyarlılık konularında gençlere bilinçlendirme yapılacaktır. Geri dönüşüm ve doğal yaşam konularında bilinçlendirileceklerdir. Proje faaliyetleri katılımcıların ifade etme, öğrenmeyi öğretme, kültürel ifade, sosyal girişimcilik, sosyal ve aktif vatandaşlık, dijital yeterlilik gibi Youthpass’in temel anahtar yeterliliklerinin kazanılması beklenmektedir. Proje sonunda katılımcılara Youthpass sertifikası da verilecektir. Ayrıca gençlerin afet ve iklim değişikliği alanında uzmanlaşmalarını sağlayacak yönlendirmeler yapılacaktır. Bunun yanı sıra Hayat Vakfı bünyesinde afet alanında gönüllülük yapabilecek nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi ve bir ağ oluşturulması beklenmektedir.
Program İçeriği ve Takvimi
Türkiye’nin her bölgesinden sağlık bilimleri öğrencilerinin başvurusuna açık olan Geleceğin Sağlıkçıları Afetlere Hazır projesi dahilinde 30 kız ve 30 erkek öğrenci seçilecektir. Katılımcıların programa kayıt olabilmeleri için AFAD’ın sitesinden online olarak “Birey ve Aileler İçin Afet Bilinci Eğitimi Programı”nı tamamlamaları ve sertifikalarını tarafımıza iletmeleri beklenmektedir. Sonrasında seçilecek olan öğrenciler 2 günlük online UMKE eğitiminin ardından, Heybeliada kamp etkinliğine katılacak ve program sonunda gönüllü kartı/sertifikası almaya hak kazanacaklardır.
Program Takvimi
- 26 Eylül – 2 Ekim Başvuru Tarihleri
- 15 Ekim Proje Tanıtımı ve Açılış Toplantısı
- 11-20 Ekim Uzaktan Sertifikalı AFAD Eğitimleri
- 21-22 Ekim UMKE Uzaktan Eğitimi
- 4-5 Kasım Kızılay Erkek Kampı
- 5-6 Kasım Kızılay Kız Kampı
Başlıklar
- Sağlık Bakanlığı UMKE eğitimcileri tarafından “Afet Farkındalığı Eğitimi”
- Uzaktan sertifikalı “AFAD Birey ve Aileler için Afet Bilinci” programı
- Afet sonrası psikososyal destek eğitimi
- Afet yönetimi hakkında bilgilendirme semineri
- İklim değişikliği farkındalık semineri
- İnteraktif oyunlar ve tatbikatlarla Kızılay Heybeliada Kampı
- İklim değişikliği ve afet bilinci alanında kitap ve makale okuma çalışmaları
- Youthpass eğitimi ve sertifikası verilmesi
- Eurodesk tanıtımı
- Hayat Vakfı bünyesinde afet gönüllü ağı kurulması