Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisinin 2020 Yılı 3. Sayısı Çıktı

“Kaptanın seyir defteri. Yıldız tarihi: 1513.8.

Uzay… Burası sonsuzluğun sınırıdır. Görevimiz, kimsenin gitmediği yerlere cesurca gitmek ve yeni yaşamlar keşfetmektir.” (1).

1970’lerde ülkemizde gösterilen Uzay Yolu (Star Trek) dizisini izleyenler yukarıdaki ifadeleri hatırlayacaklardır. Kaptan Kirk ve Bay Spock, mühim görevlerini tarihe böyle not düşerlerdi.

Klinisyenin seyir defteri. Miladi tarih 2020.

Dünya… Burası hastalığın mekanıdır. Görevimiz, kimsenin görmediği virüsle cesurca savaşmak ve yeni yaşatıcılar, yeni tedavi ve aşılar keşfetmektir.

Araştırmacılar ve sağlık çalışanları bu karanlık günlerde, Atılgan gemisinin keşif yolculuğuna benzer biçimde, tünelin sonundaki ışıklı buluşa ulaşmak ümidiyle gayret içindeler.

Dergimiz, bu sayısının ön kapağında, bu günleri ilerideki okuyuculara hatırlatmak maksadıyla maskeli figürlere yer veriyor. Bugün bizler, birçok merkezde yürütülmekte olan aşı çalışmalarına bel bağlamış bulunan ölümlüleriz. 1940’lara kadar canımıza okuyan bakterilere karşı muzaffer olduk; ama ya virüsler? Virüsler hala çok ürkütücüler. On milyonlarca can almış olan 1918 grip pandemisi (2) çoktan unutulmuşken, yüz yıl sonra bir başka menfur virüs boy gösterdi ve birçoğumuzu COVID-19 etti. XXI. yüzyılın başında insan, geçen asrın başındaki insanla aynı derecede çaresiz. Tarih yine, aldırmaksızın tekerrür ediyor.

Oxford/AstraZeneca aşısı, BioNTech/Pfizer aşısı, Çin merkezli Sinovac firmasının aşısı… Bunlar an itibarıyla üçüncü faza geçerek öne çıktığı duyurulan aşılar. Belki bunlardan biri, belki bunlar dışında bir aşı başarılı olacak. Belki de hiçbiri… İlaç devleri henüz fazlar tamamlanmamış olsa da aşı üretim bantlarını çalıştırdı. Türkiye’nin denek teminiyle desteklediği Sinovac firması yıl sonunda ülkemize 5 milyon doz aşı vereceğini bildirdi ki bu, ancak 2,5 milyon kişinin aşılanabilmesi demek. Buyurun size bir başka sorun daha, öncelik kimlerde olmalı acaba? Ülke nüfusu neredeyse 80 milyon iken elde var (yani olacak) 2,5 milyonluk aşı. Triyaj belası! Amma acımasızdır triyaj, daima birilerini gözden çıkarır.

Bu zor dönemde neşrettiğimiz son sayımızda 17 yazı bulacaksınız. Her zamanki gibi özenle seçilmiş, incelenmiş, hazırlanmış orijinal araştırma, derleme ve sunum yazıları. Sizlerden gördüğümüz rağbet ve artan sayıda nitelikli gönderi neticesinde, yayımladığımız yazı sayısını hayli artırdık. Teveccühlerinizin de aynen artması dileğiyle.

Tüm dergimiz editörleri adına,
Prof. Dr. Hakan Ertin

Kaynaklar
1. Aksay H. Evet, sevgili Mr. Spock, bizim memlekette her şey “mantıksız.” Erişim: https://t24.com.tr/yazarlar/hakan-aksay/evet-sevgili-mr-spock-bizim-memlekette-her-sey-mantiksiz,11378 (erişildi: 9.9.2020).
2. Temel MK. Gelmiş Geçmiş En Büyük Katil: 1918 “İspanyol” Gribi. İstanbul: BETİM; 1. baskı 2015, 2. baskı 2020.

Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi ulaşmak için tıklayınız

<< Kasım 2020 >>

Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisinin 2020 Yılı 3. Sayısı Çıktı

“Kaptanın seyir defteri. Yıldız tarihi: 1513.8. Uzay… Burası sonsuzluğun sınırıdır. Görevimiz, kimsenin gitmediği Devamı

HSVistanbul burs başvuruları başladı.

Değerli Öğrenciler, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı geçmişten günümüze nesil yetiştirme Devamı

Sağlıkta Adalet BETİM Kitaplığı’ndan Çıktı

Sağlığın sadece bir tıp problemi olarak görülmediği günümüzde, tıp etiği konusu büyük Devamı

Hayat Bilgisi Yazı Yarışması Sonuçları